Салах Абдеслам е дребен и изключително нискоинтелигентен престъпник. Така обрисува единствения оцелял от джихадистите от атентатите в Париж на 13 ноември неговият бивш адвокат Свен Мари, който го представляваше след задържането му през март в Белгия. Защитникът направи този коментар пред "Либерасион".

Припомняме, че джихадистът бе екстрадиран във Франция и се намира в единична килия в затвор близо до Париж. Той беше обвинен в принадлежност към терористична организация, убийство с цел тероризъм, отвличане и притежание на оръжия и експлозиви. На 20 май той ще бъде разпитан по делото.

По думите на адвоката, в негово лице той е видял по-скоро последовател, отколкото лидер, една дребна, незначителна фигура за престъпния свят. Интелекта му сравни с "пепелник".

Дори и по отношение на свещения за мюсюлманите Коран Абдеслам е показал повърхностни познания - признал е пред него, че е чел само интерпретации в интернет.

Френският му адвокат Франк Бретон обаче заяви, че клиентът му е объркано момче, което започва да се събужда и не може да го опреели като фанатик.

26-годишният Абдеслам беше най-издирваният беглец в Европа до задържането му в Брюксел на 18 март след четиримесечно преследване. Според разследващи той е заявил, че е организирал логистиката за атаките във френската столица и е планирал да се взриви до „Стад дьо Франс”, но в последния момент не го е сторил.

В терористичните атаки в Париж на 13 ноември 2015 година бяха убити 130 души, а 350 други бяха ранени.