Адвокат на американския президент Доналд Тръмп отмени срещата му с екипа на Робърт Мълър, на която той трябваше да даде показания по разследването на руската намеса, предаде агенция "Асошиейтед прес".

Първоначално срещата със спецпрокурора, която трябваше да се състои на 27 януари, е била включена в графика на президента. Планирало се е в нея да участва и шефът на президентската администрация Джон Кели. Според информацията на агенцията, той е настоявал Тръмп да отговаря на въпросите на Мълър в резиденцията Кемп Дейвид и се е очаквало пресата да не бъде информирана.

След като от екипа на спецпрокурора са уведомили Белия дом за 16 теми, по които трябва да бъде разпитан президентът, срещата е била отменена. Тръмп е трябвало да отговаря на въпроси за ексшефа на ФБР Джеймс Коми и бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин, както и по други теми.

Адвокатът от президентския екип Джон Дауд е отменил интервюто с аргумента, че отговорите на въпросите може да бъдат намерени в "документи и свидетелски показания". Наред с това Дауд е поставил под съмнение "уместността" на срещата.

През последните дни Тръмп даде писмени отговори по разследването на Мълър, което придоби известност като "Рашагейт". Той обаче не е отговорил на всички въпроси по разследването - например на тези, отнасящи се до възпрепятстване на правосъдието.

Мълър иска да разпита Тръмп за възпрепятстване на правосъдието

Мълър иска да разпита Тръмп за възпрепятстване на правосъдието

Според информацията Мюлер ще ограничи обхвата на въпросите