Юристи от кръга на Доналд Тръмп твърдят, че спецпрокурорът Робърт Мълър е получил незаконно достъп до електронната кореспонденция на екипа му от периода след избирането му до встъпването му в длъжност, съобщава агенция "Ройтерс".

Такава позиция се изразява в писмо до Сената и до Камарата на представителите, чийто автор е адвокатът от организацията "Trump for America" Кори Лангхофър.

Екипът на Тръмп, който е бил ангажиран с предаването на властта от Барак Обама на избрания президент, е използвал от ноември 2016 г. до януари 2017 г. системата на Общата служба на администрацията (GSA), осигуряваща комуникацията между държавните институции.

Американците смятат, че Тръмп е направил нещо незаконно

Американците смятат, че Тръмп е направил нещо незаконно

63% смятат, че Тръмп се е опитал да възпрепятства разследването

Според версията на адвокатите, впоследствие служителите на GSA са нарушили закона като са предали на спецпрокурора по руската афера Робърт Мълър всички налични материали, включително "десетки хиляди имейли".

В писмото на Лангхофър се твърди, че независимо от това, че на подобни преходни екипи се възлагат изпълнителни функции, те са частни нетърговски организации и кореспонденцията им е поверителна.

И синът на Тръмп е лъгал за контактите с руснаци

И синът на Тръмп е лъгал за контактите с руснаци

Контактите са продължили и след срещата в Trump Tower

Припомняме, разследването на Мълър по руската намеса в американските президентски избори, достигна до хора от близкия кръг на Тръмп, включително до хора от семейството му, като неговия зет Джаред Къшнър и сина му Тръмп-младши.

С разследването се занимават също Конгресът и Федералното бюро за разследване.