НАТО приветства 12-ия си генерален секретар Андерс Фог Расмусен със скромна церемония в първия му ден на новия пост, съобщи ДПА.

Под знамената на 28-те страни членки на алианса Расмусен беше посрещнат от своя заместник Клаудио Бизониеро, председателя на военния комитет адмирал Джампаоло ди Паола и други представители на НАТО.

Приоритет на НАТО ще бъде войната в Афганистан, включително воденето на преговори с по-умерените членове на Талибаните. Това заяви новият генерален секретар на организацията, цитиран от БиБиСи.

По думите на Андерс Фог Расмусен има „отделни групи, с които могат да се водят разговори", такива, които се раздалечават от бунтовниците.

Вторият приоритет на алианса ще бъде подобряване на отношенията с Русия. Расмусен обаче признава, че това ще бъде трудно.

Една от идеите на новия генерален секретар е да бъде създадена „постоянна анти-пиратска" организация.

По думите на Расмусен алианса има нужда от повече международна подкрепа от Обединените нации и ЕС, за да осигури възстановяването на Афганистан.

„НАТО ще свърши своята част, но организацията има нужда от подкрепа" за Афганистан", заяви бившият датски министър-председател.

По думите на Расмусен алиансът „трябва да разшири" координацията си с останалите международни организации, работещи в Афганистан.

НАТО има близо 64 000 войници в страната - половината от които американци.

В първата годишнина от кратката война между Русия и Грузия Расмусен заяви, че конфликтът е „имал много негативен ефект върху отношенията между НАТО и Русия".

Припомняме, той избухна на 7 август миналата година.

„Аз смятам обаче, че е много важно предизвикателство за мен да убедя руския народ и неговите лидери че НАТО не е враг на Русия, че НАТО не е срещу Русия.", заяви Расмусен.