Афганистанското правителство е загубило между май и август контрол върху 2% от територията. Това показва доклад на американското правителство, цитиран от "Ройтерс".

Територията, намираща се под контрола или влиянието на афганистанското правителство, е намаляла от 65,6 процента в края на май до 63,4 процента в края на август.

Оценката се основава на данни, предоставени от американските сили в Афганистан. Оповестеното число е по-малко от това, което посочваха по-рано американски представители.

"Смятаме, че афганистанците имат контрол или влияние върху 68-70 процента от населението", каза през септември ген. Джон Никълсън, който командва силите на САЩ и НАТО.

Според доклада около една трета от Афганистан е или под контрола на бунтовниците, или има опасност да попадна в техни ръце. Документът свидетелства за предизвикателствата, отправяни от талибаните и другите въоръжени групировки.

Над 5 500 афганистански военни са били убити от началото на годината, а ранените са 9 665. Конфликтът е взел многобройни жертви и сред цивилното население. Според мисията на ООН в Афганистан цивилните жертви са 2 562 загинали и 5 835 ранени.