Сражения се разразиха в провинция Хелманд, след като Афганистан хвърли военни подкрепления за възпиране на талибаните, напредващи към обсадената столица на южната провинция, известна с отглеждането на мак, като властите омаловажиха опасенията, че градът може да падне в ръцете на бунтовниците, съобщава "Франс прес".  

Афганистанските сили отвърнаха на талибаните, след като те щурмуваха област Нава, която се намира на юг от град Лашкар Гах, късно в сряда, повишавайки тревогата, че столицата на провинцията е в опасност.  

„Положението със сигурността в Лашкар Гах е под контрол”, посочи говорителят на афганистанското военно министерство и допълни: „Ние отвоювахме обратно Нава. Боевете все още продължават в покрайнините, но имаме напредък с операциите по прочистването”.

По думите му, десетки талибани са били убити в битката.   

Ожесточените боеве през последните дни в провинция Хелманд, разглеждана като крепост на талибаните, накараха хиляди хора да избягат в Лашкар Гах, предизвиквайки хуманитарна криза, след като властите съобщават за жесток недостиг на храна и вода.  

Размириците, разтрисащи отдавна оспорваната провинция заради огромната реколта от опиум, с която се подпомага финансирането на бунтовниците, подчертават бързо развиващата се ситуация със сигурността в Афганистан, отбелязва "Франс прес".  

Около 30 хил. души са били разселени в Хелманд през последните седмици, като много от тях са избягали в Лашкар Гах, принудени да изоставят насажденията си от леща, царевица и памук по време на сезона за прибиране на реколтата.

Паникьосани жители на Лашкар Гах уточняват, градът е практически обсаден, като пътищата от съседните области са силно минирани от талибаните.

От международната организация „Лекари без граници” съобщиха, че са съкратили своя персонал в Лашкар Гах, като някои от немедицинския персонал са преместени от града.