Очаква се Африка да получи 25% по-малко ваксини срещу COVID-19 до края на годината, отколкото се очакваше. Това съобщи директорът на регионалното бюро на Световната здравна организация (СЗО) за Африка в четвъртък, цитиран от VOA News.

Африканският континент, който вече се бори с оскъдните доставки на ваксини, докато много богати държави инициират програми за бустер дози, е ваксинирал напълно само над 3% от жителите си. Глобалната инициатива за споделяне на ваксини COVAX обяви в сряда, че очаква да получи около 1,4 милиарда дози ваксини срещу COVID-19 до края на годината, при прогнозата за 1,9 милиарда дози, получени през юни.

Матшидисо Моети, африканския директор на СЗО, заяви по време на пресконференция в четвъртък, че САЩ са изхвърлили три пъти повече дози ваксини, отколкото COVAX е доставил в африканските страни от март.

Припомняме, че вчера СЗО призова за глобален мораториум върху поставянето на трета, т.нар. бустер доза ваксина срещу COVID-19 поне до края на годината,.

СЗО с мрачна прогноза: Близо четвърт милион жертви на COVID-19 в Европа до декември

СЗО с мрачна прогноза: Близо четвърт милион жертви на COVID-19 в Европа до декември

Смъртността се е увеличила с 11%

Целта е да се осигурят повече ваксини за развиващите се страни. Ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус подчерта, че нито една такава държава към момента не е успяла да ваксинира дори 10% от населението си.

Той обясни, че до ситуацията се се стигнало, тъй като производителите на ваксини са били задължени да спазят двустранни договорки с богати страни, готови да платят максималното.

Въпреки обещанията им да дарят един милиард дози, по-малко от 15% от тези ваксини действително са били дарени.