Световната здравна организация - СЗО не може да препоръча бустерна доза на никоя от наличните в момента ваксини срещу COVID-19, тъй като няма достатъчно данни за тяхната ефективност, заяви в сряда Кейт О'Брайън, ръководител на имунизационния отдел на СЗО, съобщава СиЕнБиСи.

"Ясно казахме, че понастоящем няма достатъчно информация, за да се направи препоръка по този въпрос", подчерта О'Брайън, докато отговаряше на въпроси в сесия на живо в Twitter.

Тя отбеляза, че СЗО следи отблизо изследванията, направени за ефективността на третата доза, особено по отношение на Делта варианта на вируса.

СЗО: Смъртността от коронавирус е нараснала с 21% през последната седмица

СЗО: Смъртността от коронавирус е нараснала с 21% през последната седмица

Случаите на COVID-19 са се увеличили с 8% в световен мащаб

Д-р Кейт О'Брайън, директор на СЗО по имунизация, ваксини и биологични продукти, каза, че организацията все още проучва дали е необходим бустер, за да се увеличи защитата срещу силно заразни мутации на коронавируса.

Ръководителите на Pfizer, Moderna и Johnson & Johnson, които правят трите ваксини Covid разрешени за употреба в САЩ, казват, че в крайна сметка американците ще се нуждаят от бустер след първата си серия от ваксинации. Pfizer планира да подаде заявление до регулаторните органи на САЩ за бустер доза през август, съобщиха от компанията по-рано в сряда.

"Отново, това е много гореща тема и предстоят много изследвания, за да могат да се дадат препоръки, основани на доказателства", каза О'Брайън.

Ако СЗО одобри бустер, О"Брайън каза, че това вероятно ще бъде само за избрани групи получатели, като възрастни хора или хора с конкретни състояния, които ги правят уязвими за тежко заболяване.

Тя добави, че СЗО оценява дали да одобри бустерни дози "на база продукт по продукт, тъй като не всички продукти са абсолютно еднакви".

О'Брайън каза, че СЗО проучва колко дълго трае защитата на всяка ваксина, както и тяхната ефективност срещу различни варианти, преди да препоръча бустер.

Pfizer тества актуализиранa ваксина срещу вариант Делта

Pfizer тества актуализиранa ваксина срещу вариант Делта

И обсъжда с регулаторните агенции потенциална третата доза, "в рамките на 6 до 12 месеца след пълната ваксинация"