Три от най-големите терористични групировки в Африка укрепват връзките си за организиране на терористични атаки против САЩ. Това е заявил шефът на африканското командване на силите на САЩ генерал Картър Хъм, пише електронното издание Нюз. Ру.

По думите му всяка от групите на „Ал-Кайда" в ислямски Магреб - сомалийската организация „Аш-Шабаб" и нигерийската „Боко харам", представляват голяма заплаха не само за региона, но и за Съединените щати.

„Те ясно и публично изразиха намерение да нападат граждани на западни страни, особено на САЩ", заявява генералът. По думите му много голяма тревога предизвиква обстоятелството, че тези групировки търсят пътища за по-тясна координация помежду си. Те проявяват интерес към обмяна на опит за подготовка на бойци и провеждане на съвместни операции, изтъква американският военен.

САЩ са силно обезпокоени от това, че някаква част от оръжието от военните складове в Либия, особено преносими зенитно-ракетни комплекси могат да попаднат в ръцете на терористите.

„Боко харам" иска установяване на шериата в Нигерия, която се явява една от основните доставчици на нефт за САЩ. Организацията пое отговорност и за кървавия терористичен акт в нигерийската столица преди повече от месец.