Президентът Махмуд Ахмадинеджад заяви, че усилията на западните страни да спрат развитието на иранската ядрена програма не са се увенчали с успех, но Иран може да произвежда сам урана, който му е необходим за функционирането на изследователския реактор.

Ние искахме от тях (западните страни) обогатен уран до 20%, като те можеха в рамките на МААЕ да го предоставят. Но те не направиха това", казва Ахмадинеджад, цитиран от агенция ФАРС.

Той посочва още, че Иран вече не се нуждае от ничия помощ. „Иран с божията помощ, ще произвежда обогатен до 20% уран", казва президентът.

По-рано Техеран обяви че има намерение да построи още десет нови завода за обогатяване на уран. Правителството нареди моментално да се започне със строителството на пет от тях. Тези заводи ще бъдат аналогични на вече построения ядрен обект в Натанз.

Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад допълни още, че Ислямската република трябва да произвежда по 250 - 300 тона ядрено гориво годишно.

Реакцията на иранското ръководство е поредицата от отговори на гласуваната миналата седмица резолюция на МААЕ, която осъжда тайното строителство на втори завод за обогатяване на уран в град Кум.
Резолюцията призовава Иран да даде гаранции, че няма да строи други ядрени обекти, а вторият завод „Форду" да бъде спрян.

Преди това Иран отхвърли предложението на атомната агенция, съгласувани с шесторката по преговорите към СС на ООН за споразумение да внася обогатен уран от Русия и Франция.