Платформата за отдаване на жилища под наем подписа конвенция с MIPROF - правителствена организация, натоварена със защитата на жените от насилие и борбата с трафика на хора, съобщи френската организация.

"Въпреки че подобни инциденти са рядкост в сравнение с броя на резервациите, чрез това дългосрочно сътрудничество Airbnb се ангажира да подкрепи усилията на индустрията и властите да сложат край на експлоатацията и трафика на хора".

Това се казва в изявление на платформата, изпратено до АФП. В него се посочва, че Airbnb ще обърне специално внимание на евентуалното използване на жилища под наем за сексуални услуги.

Наред с усилията за повишаване на осведомеността на наемателите Airbnb и MIPROF заявиха, че са съставили "ръководство за отговорни пътници", което да им помогне да разпознават признаците на експлоатация или трафик на хора, които се извършват в сградата или квартала, където са отседнали.

MIPROF заяви, че ще изпрати екипи в помощ на Airbnb, която от своя страна обеща да засили сътрудничеството си с полицията и съдебната система.

"Тази конвенция с Airbnb е важна, като се има предвид централната ѝ позиция в туристическата индустрия", се казва в изявлението на генералния секретар на MIPROF, Роксана Марачиняну.

Марачиняну, бивш министър на спорта, още в края на миналата година предупреди, че по време на Олимпийските игри съществува "повишен риск" от трафик на хора и че правителството трябва да изпрати "ясно и категорично послание" на трафикантите.

Десетки проститутки организираха протест пред парламента в Берлин

Десетки проститутки организираха протест пред парламента в Берлин

В Германия проституцията е легална и регулирана

През декември Роксана Марачинян заяви пред АФП, че хотелите вече са бдителни по отношение на проституцията на тяхна територия.

Тя заяви, че тревогата е свързана с "проституцията в домовете, в апартаментите".

Полицията в няколко държави е установила, че сексуалните работници и сводниците предпочитат краткосрочни наеми, включително в Airbnb, тъй като те предлагат повече дискретност, отколкото хотелите.

Въпреки че проституцията остава законна във Франция, купуването на сексуални услуги беше криминализирано през 2016 г., което позволи преследването на клиентите. Сутеньорството и публичните домове са незаконни от десетилетия.