Десетки активисти за правата на животните, облечени като динозаври, бяха преследвани от колеги активисти по улиците на испанския град Памплона във вторник, за да протестират срещу предполагаемата жестокост към животните на световноизвестния фестивал "Надбягване с биковете" в Сан Фермин, съобщава Асошиейтед прес.

На протеста динозаврите трябваше да представляват бикове и тълпата зад празнуващите от Сан Фермин. Активистите носеха плакати с надпис "Борбата с бикове е праисторическа". Те заявиха, че целта е да се покаже, че бяганията могат да бъдат безгрижни и проведени без никаква жестокост към животните.

Това беше 18-ият годишен протест, воден от Хората за етично отношение към животните или PETA и испанската неправителствена организация AnimalNaturalis. Протестите обикновено се провеждат ден преди началото на фестивала с традиционната фойерверка "чупиназо" по обяд на площада на кметството на Памплона. Надбягванията започват в четвъртък.

"Борбата с бикове е дълга ритуализирана екзекуция на бикове и много туристи, които идват на пистите за бикове, всъщност не осъзнават, че същите бикове, с които тичат по няколко улици, по-късно биват убити в арената за корида този ден", каза Челси Монро, старши служител на дигиталната кампания на PETA.

"Намушкват ги отново и отново в продължение на 20 минути, докато умрат", каза Монро. "Искаме туристите да знаят, че парите им подкрепят тази наистина жестока индустрия."

Протестите почти не намаляват ентусиазма за Сан Фермин, където обикновено населението на Памплона от 200 000 души нараства до около 1 милион през пиковите дни на деветдневния фестивал.

През последните две години фестивалът беше спрян заради пандемията от коронавирус. Властите се опасяват, че масовите дейности на фестивала може да доведат до голямо увеличение на инфекциите и тази година.

Акцентът на фестивала е сутрешното "encierro" или бягане, при което хиляди хора тичат като обезумели, за да избегнат шест бика, докато се втурват по криволичещ, калдъръмен път към градската арена за корида.

Останалата част от всеки ден е за ядене, пиене, танци и културни забавления.

Шестте бика неизменно биват убивани в битки с бикове всеки следобед по време на фестивала.

"Дебатът за бъдещето на бикоборството в Испания никога не е бил толкова оживен и властите трябва да заемат ясна позиция", каза Яна Уриц от AnimalNaturalis в изявление. "Искаме необходимата смелост от тях, за да кажат дали подкрепят изтезанията на животни или, напротив, са готови да забранят подобни варварства."

Бикоборството все още е изключително популярно в Испания, въпреки че движението срещу него набра голяма скорост през последните години. Бикоборството е забранено само на Канарските острови, въпреки че не се практикува много или изобщо в някои други региони като Каталуния и Балеарските острови, които включват Майорка, Менорка и Ибиса.