„Ал Кайда на Арабския полуостров" може да успее да свали пътнически самолети в американското небе. Това пише бившият заместник-директор на ЦРУ Майкъл Морел в своята нова книга, която от днес е в продажба, съобщават руски медии.

„Грубо казано, няма да бъда изненадан, ако „Ал Кайда на Арабския полуостров" утре свали американски пътнически самолет, пътуващ от Лондон за Ню Йорк, или от Ню Йорк до Лос Анджелес, или някъде другаде в САЩ", пише Морел.

Новата книга на Морел, озаглавена „Голямата война на нашето време: Борбата на ЦРУ срещу тероризма - от „Ал Кайда" до „Ислямска държава", разказва за най-големите американски антитерористични събития, включително за отговора на терористичните атаки от 11 септември, 2001 г., както и заседанията в Белия дом относно ликвидирането на бившия лидер на „Ал Кайда" Осама бин Ладен.

Морел определя водещия създател на бомби Ибрахим Асири като „най-опасния жив терорист". Съобщава се, че Асири е отговорен за направата на специална бомба, използвана от неговия брат Абдула Асири, който не успя да свали самолет, пътуващ за Детройт на Коледа през 2009 г.

Той е майстор в своя занаят и той е зло", подчертава бившият зам.-шеф на ЦРУ.

„Ал Кайда на Арабския полуостров" е сформирана през 2009 г., когато клоновете на терористичната групировка в Йемен и Саудитска Арабия се сляха в една организация. "Ал Кайда на Арабския полуостров" се стреми да свали от власт управляващите в Саудитска Арабия, както и йеменското правителство, като основните цели на групировката са нефтени съоръжения, чуждестранни граждани и силите за сигурност.