Ал-Кайда в ислямския Магреб пое отговорността за отвличането на двамата френски граждани в Нигер, съобщи електронното издание на „Le monde". Припомняме, французите бяха убити при осъществяване на операцията по спасяването им на границата с Мали.

В разпространено до медиите съобщение от групировката посочват, че двамата млади мъже са били ликвидирани в отговор на репресивното отношение на Франция спрямо мюсюлманите, както и нейното присъствие в Афганистан.

От Ал-Каида в ислямския Магреб допълват, че двамата французи са били убити, както „бяха убити" и 25 нигерски военни.

Изданието припомня изказването от преди дни на френския министър на отбраната Ален Жупе. В началото на седмицата той посочи, че „хора, облечени в униформи" са били убити, защото са атакували военни от френските специални сили по време на спасителната акция. По думите на Жупе са били ликвидирани „терористи".  Той беше категоричен, че френските военни са действали в отговор на атаката на нигерците и не са допуснали никакви грешки в избухналия сблъсък.

Oт Ал-Кайда обаче са категорични, че военните от Нигер са били застреляни без причина от французите.

Вчера в Париж бяха транспортирани телата на двамата млади мъже, убити от групировката. Това са бившият хуманитарен работник Антоан Дьо Льокор, който скоро е трябвало да сключи брак с нигерийка, и Винсент Делори, избран за кум на сватбата им.

Групировката действа активно в региона на Нигер. Тя извърши няколко отвличания на френски граждани в края на миналата година.