Групировката, близка до Ал-Кайда, която твърди, че е пленила тримата американски войници, изчезнали миналата седмица в Ирак, разпространи съобщение, с което предупреждава американските войски да прекратят издирването им, предаде АП.

От групировката заявяват, че атаката срещу конвоя, в която загинаха четиримата американски войници и един иракчанин преводач, е целяла отмъщение за изнасиленото година по-рано в същия регион 14-годишно иракско момиче.

От американското военно командване в Ирак за пръв път потвърдиха, че американските войниците са били похитени от групировка, свързана с Ал-Кайда.

„Ако продължавате издирването на войниците си, ще си довлечете единствено неприятности. Вашите войници са в нашите ръце. Ако искате тяхната безопасност, прекратете търсенето", се казва в изявление от името на групировката „Ислямска държава в Ирак", публикувано на бунтовнически уеб-сайт.

„Трябва да си спомните какво направихте на нашата сестра Абеер на същото място", се казва още в изявлението, отнасящо се до петимата американски войници, които бяха обвинени за изнасилването и убийството на Абеер Ясамин Ал-Жанби и убийството на родителите и по-малката й сестра миналата година.
Трима от обвиняемите се признаха за виновни.

Припомняме, тримата американски войници изчезнаха в събота, по време на смъртоносна атака над конвоя им в Махмудия, на около 30 км от Багдад.