Ал-Кайда в ислямския Магреб разпространи видео с четирима отвлечени французи, съобщиха френски медии. На записа се виждат Пиер Люгран, Даниел Лариб, Тиери Дол и Марк Фюрер, които са били похитени в Нигер. Нападението над четиримата е станало през септември. Французите са работили за френската атомна енергийна компания "Арева".

Във видеото четиримата отправят едно и също послание към президента на Франция Никола Саркози, а именно - да изтегли френските военни от Афганистан, защото французите нямат никакъв интерес да бъдат във война с тази страна.

Автентичността на записа, който се предполага, че е направен в средата на април, се проверява. Най-вероятно той е заснет в тайни лагери в пустините на съседен Мали.
Френски официални лица коментираха, че ще положат всички необходими усилия, за да освободят отвлечените. Париж обаче няма да се поддаде на натиска на Ал-Кайда стана ясно от думите на френския министър по европейските въпроси Лоран Вокие, който беше повече от ясен - френската външна политика не се определя от похитители.

Преди месец от Ал-Кайда поискаха Франция да им изплати откуп в размер на 90 милиона евро, за да освободи пленените. Париж отказа категорично да отговори на изнудването на терористите. Няма нищо ново в искането на Ал-Кайда, няма нищо ново и във френската позиция в тази насока, коментира Франсоа Бароан, министърът отговарящ за бюджетната политика на европейската страна. Той също изтъкна, че Париж прави всичко възможно, за да освободи пленените.

Припомняме, в началото на годината лидерът на Ал-Кайда Осама бен Ладен заяви, освобождаването на френски заложници в Нигер зависи от това дали Франция ще се изтегли от мюсюлманските земи и предупреди, че позициите, които защитава френският президент, „могат да струват скъпо" на страната му. Малко след това от френското министерство на външните работи отговориха на Бен Ладен, като заявиха, че Франция е решена да продължи изпълнението на мисията си в Афганистан.