Лидерът на терористичната групировка Ал Кайда Айман Зауахири направи специално обръщение към либийския народ.

Във видеозапис той „посъветва" бунтовниците в Джамахирията да приемат шериата като основен закон в страната след падането на режима на Муамар Кадафи.

Първото нещо, което НАТО ще иска от вас, е да се откажете от исляма. Бъдете внимателни към заговорите на Запада и неговите поддръжници, докато изграждате новата си страна. Не се оставяйте да бъдете заблуждавани и да се възползват от вашите жертви и страдания, заяви наследникът на Осама бин Ладен.

И ако трябва да поздравя хората в Либия за тяхната победа над тиранина, бих призовал за същите действия народа в Алжир, допълни ще той.

Зауахири посъветва алжирците да последват примера на „братята си" в Либия и Тунис и да отхвърлят тиранията в лицето на  Абдел Азис Бутефлика.

Правителството в Алжир беше изправено пред протести, подобни на тези в съседен Тунис, но успя бързо да тушира общественото недоволство, посочва АФП. Изявата на Айман Зауахири е една от малкото, при които терористичната групировка обявява публично позицията си за събитията, довели до революциите в Арабския свят, отбелязва агенцията.

Роденият в Египет хирург оглави Ал Каида през юни, след като основателят на групировката Осама бин Ладен беше убит на 2 май в Пакистан от американски специални части.