• Ал Кайда разпространи нов запис на терорист камикадзе

Високопоставени лидери на Ал Кайда, опериращи от Пакистан, са възстановили до голяма степен контрола си върху разрушената преди това терористична мрежа.

Според американски представители от разузнаването и службите за борба с тероризма, цитирани от Ню Йорк Таймс, през последната година Ал Кайда е изградила кръг от тренировъчни лагери на пакистанска територия в районите близо до границата с Афганистан.

Има все повече доказателства, че Осама бин Ладен и заместникът му Айман Зауахири ускорено изграждат звено за действия в планинските райони до границата в Северен Вазиристан.

Разузнаването е установило няколко нови лагера на Ал Кайда в провинцията, един от които е възможно да подготвя хора за атентати извън Афганистан.

Лагерите, в които се обучават групи от 10 до 20 души, функционират под неясна структура на управление и се ръководят от арабски, пакистански и афганистански милиции, свързани с Ал Кайда.

Те получават заповеди от техните командири и от Зауахири.

Лагерите все още не са се развили до нивото на лагерите на Ал Кайда в Афганистан по време на режима на талибаните, но според източниците мрежата на Ал Кайда в района се развива.