Терористичната групировка Ал-Кайда замисля да вербува за смъртоносните си атаки деца, като ги привлича чрез анимационни филми, съобщи АП. За намерението на организацията обяви на сайта си свързаната с нея йеменската групировка Абу ал Лейт ал Йемен.

Децата ще бъдат привличани чрез анимирани филми, подобни на продуктите на Дисни. В тях герои ще разказват истории за живота на пророка Мохамед, за свещените войни. Продукциите ще са изцяло антизападно настроени.

Ефектът от подобна пропаганда, насочена към децата обаче, не е сигурен.

Мисля, че резултатът може да е обратен на поставената цел. Родителите на децата могат силно да се разгневят, че Ал-Кайда ги привлича по този начин, коментира Номан Бенотман, бивш лидер на терористичната групировка Либийска ислямска група за съпротива. включена в състава на "Ал Кайда", който обаче се отрекъл от терористичната идеология и в момента сътрудничи с американските спецслужби.

Въпреки това работата по създаването на подобни филми, насочени към деца, върви с пълна сила. По информация на Бенотман анимациите ще бъдат разпространявани чрез сайтовете и DVD-та.

Британското разузнаване определя базирания в Йемен клон на Ал-Кайда като изключително сериозна заплаха. Припомняме, вчера британски гражданин стана жертва на бомбен атентат в южния пристанищен йеменски град Аден.