На 18-ата годишнина от терористичните атаки на 11 септември 2001 г. главатарят на терористичната групировка "Ал Кайда", която е отговорна за атаките в Ню Йорк, призова мюсюлманите да извършат нови удари срещу САЩ, Русия, Израел и европейски страни. Изявлението на Айман ал Зауахири беше публикувано на сайта на SITE Intelligence Group, която проследява дейността на терористичните групировки по света.

Тръмп почете жертвите на атентатите от 9/11 с предупреждение към талибаните

Тръмп почете жертвите на атентатите от 9/11 с предупреждение към талибаните

Доналд Тръмп размаха пръст на талибаните

Ал Зауахири, който наследи Осама бин Ладен, мозъка на атентатите на 9/11, разкритикува онези джихадисти, които са "отстъпили" от възгледите си и са осъдили атаката срещу Световния търговски център в Ню Йорк. Не е ясно кога и къде е бил заснет видеоклипът, но главатарят на "Ал Кайда" споменава за признаването през март 2019 г. от САЩ на териториалните претенции на Израел към Голанските възвишения.

По-рано през деня президентът на САЩ Доналд Тръмп се зарече "никога да не забрави" трагичните събития от 11 септември 2001 г. и да удари американските "врагове по-силно, отколкото някога са били удряни". Израелският премиер Бенямин Нетаняху повтори коментарите на Тръмп, изтъквайки, че Израел стои заедно със САЩ в "борбата срещу варварството и тероризма".

Изявлението идва на 18-ата годишнина от трагедията на 11 септември, която отне живота на почти 3000 души. Тогава група от 19 терористи, свързани с "Ал Кайда", отвлече четири пътнически самолета, които по-късно използваха, за да се забият в кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, което доведе до пълното им разрушаване, както и в сградата на Пентагона във Вирджиния. Друг самолет се разби в поле на път за Вашингтон, след като пътниците са се опитали да попречат на терористите да го закарат до желаната от тях дестинация.

САЩ отбелязват 18 г. от 9/11

САЩ отбелязват 18 г. от 9/11

Роднини на жертвите се очаква да се съберат на Кота нула в Ню Йорк, докато президентът Доналд Тръмп планира да присъства на събитие в Пентагона