Американците отбелязват 18 г. от терористичните атаки на 11 септември 2001 г. с възпоменателни церемонии, доброволчество и призив "никога да не се забравя", информират местни медии.

Роднини на жертвите се очаква да се съберат на Кота нула в Ню Йорк, докато президентът Доналд Тръмп планира да присъства на събитие в Пентагона. Вицепрезидентът Майк Пенс пък ще говори на мемориалния паметник до Шенксвил, Пенсилвания.

Бившият президент Джордж У. Буш, главнокомандващ по време на атаките през 2001 г., ще положи венец пред Пентагона днес следобед.

18 г. след най-смъртоносните терористични атаки на американска земя САЩ все още се опитват да се справят с последиците. Резултатите от атаките са видими - от засилените мерки за сигурност по летищата до Афганистан.

В началото на годишнината в Афганистан имаше силна експлозия до американското посолство в Кабул, където инвазията след 9/11 се превърна в най-дългата война в американската история.

Ежегодните церемонии са в памет на близо 3000 души, които загинаха, след като екстремисти отвлякоха пътнически самолети и ги разбиха в Световния търговски център, Пентагона и поле близо до Шенксвил на 11 септември 2001 г. Всички имена на загиналите ще бъдат прочетени на церемонията на Кота нула.

Но през последните години се отделя все повече внимание на страданието на друга група от хора, които са свързани с трагедията: пожарникари, полицаи и други, които загинаха или се разболяха от отровните вещества след срутването на кулите близнаци.

До момента са отпуснати 5,5 милиарда долара на пострадали и конкретно тези, които са се разболели вследствие на работата около срутилите се сгради. Повече от 51 000 души са подали документи за финансова помощ.

11 септември не е само ден на възпоменания и патриотизъм, но също и ден на доброволческа дейност.