10 души са били убити при нападение на терористи от „Ал Шабаб” срещу ресторант на плажа в сомалийската столица Могадишу, обявиха от местната общинска управа, цитирани от „Франс прес”.  

"12 души, включително двама въоръжени мъже от „Ал Шабаб”, бяха убити при атаката”, уточни говорителят на общинската управа на Могадишу.

„Ал Шабаб”, които са свързани с "Ал Кайда", са нападнали ресторанта, който се намира близо до плажа Лидо, взривявайки кола бомба преди да влязат в престрелка със силите за сигурност.  

Ресторантът е популярен сред младите хора и чиновниците. Около 20 души са успели да избягат от ресторанта по време на престрелката.

Осем от убитите са цивилни, а другите двама загинали са от силите за сигурност. Други цивилни са ранени.

Терористите от „Ал Шабаб” за втори път през тази година нападат района на плажа Лидо и намиращите се там множество заведения за хранене, включително луксозни заведения, популярни сред бизнесмени и сомалийската диаспора, завърнала се вкъщи.

В края на януари терористи от "Ал Шабаб" взривиха бомба, преди нахлуят в ресторант и да открият стрелба по ужасените клиенти, избивайки 20 души.

Терористичната групировка се очаква да се опита насилствено да възпрепятства провеждането на изборите, насрочени за септември и октомври.

Въпреки че напусна Могадишу преди 5 години, „Ал Шабаб” все още редовно извършва нападения срещу правителствени, военни, цивилни и чуждестранни цели.

Екстремистите извършват също така атаки и в съседна Кения.