Вътрешно разследване на твърденията за сексуално насилие в Африка е установило масови сведения за малтретиране на жени, особено стажанти, младежи доброволци и краткосрочни служители, съобщава "Асошиейтед прес".

В изявление на Африканския съюз, в който членуват практически всички страни в Африка, се изтъква, че организацията ще създаде в отговор политика за борба със сексуалния тормоз.

Африканският съюз е започнал разследването по-рано тази година, след като е получил жалби от повече от 30 жени служителки. При започването на разследването председателят на комисията Муса Факи Махамат заяви, че "имаме нулева толерантност към този вид поведение".

В новото изявление се посочва, че интервюта с повече от 80 служителки са разкрили "почти единодушно потвърждение за разпространението" на сексуалния тормоз, особено след като високопоставени служители "правят правдоподобни обещания на младите жени, че ще им бъдат предложени договори".

В изявлението се казва, че Махамат сега ще предприеме "незабавни действия по неотложни въпроси" като действащи назначения.