Албанското правителство заяви, че ще наеме американска компания, за да подсили своята киберсигурност след голямо изтичане на информация миналия месец, предаде АП.

Балканската страна и базираната във Вирджиния Jones Group International подписаха меморандум за разбирателство в албанската столица Тирана "за укрепване на сигурността на цифровите системи", каза премиерът Еди Рама.

Jones Group International - оглавявана от пенсионирания генерал Джеймс Л. Джоунс, бивш съветник по националната сигурност и върховен командващ съюзнически съюз в Европа - първо ще направи "пълно сканиране на нашите системи, за да провери как са изложени на вътрешни и чуждестранни атаки", каза министърът на инфраструктурата Белинда Балуку.

Албания разследва теч на данни на над 630 000 души

Албания разследва теч на данни на над 630 000 души

ЕГН, работни места и размер на заплати попаднаха в мрежата

След това ще планира стратегия за инсталиране на многослойни защитни системи за предотвратяване на кибератаки в страна, където хората могат да намерят повече от 90% от услугите си за публична администрация онлайн.

През декември личната информация на около 690 000 души, включително номера на лични карти и данни за заетостта и заплатите, беше изтекла от правителствена база данни за държавни и частни служители.

Данните бяха широко споделяни чрез приложения за съобщения. Четирима държавни и частни служители бяха арестувани, след което освободени в рамките на продължаващо разследване.

Поредното изтичане на записи на лични карти от държавна база данни се случи преди парламентарните избори в Албания през април.

Албания е член на НАТО от 2009 г. и очаква Европейският съюз да се съгласи един ден да започне официални преговори за пълноправно членство.