Членката на НАТО Албания, която няма собствени бойни самолети, откри възстановена военновъздушна база от времето на комунизма, за да обслужва самолети на НАТО в понеделник на фона на повишена заплаха от Русия, каза премиерът Еди Рама,, цитиран от "Ройтерс".

НАТО е отделил над 50 милиона евро за военновъздушната база Куцова, за да засили присъствието си в региона. Въздушното пространство в адриатическата държава Албания, която граничи с Гърция на юг и и с Черна гора на север, е защитавано от Италия и Гърция.

"Това е база, която ще добави още един елемент на сигурност за нашия регион на Западните Балкани, за който всички знаем, че е регион, застрашен от заплахата и неоимпералистичните амбиции на Руската федерация", каза Рама по време на откриването.

Два бойни самолета, летящи от военновъздушната база на НАТО Авиано в Италия, кацнаха в Куцова, за да отбележат повторното отваряне на летището.

Въздушната база се намира в малкото градче Куцова, известно някога като "Сталин Сити", когато съветските и китайските МиГ-ове бяха в готовност за заповеди в случай на война със Запада.

"Днес живеем в различна ера и за щастие Албания е от другата страна", каза Рама.

Албания, която се присъедини към НАТО през 2009 г., също води преговори с НАТО за изграждане на военноморска база в Порто Романо на адриатическото крайбрежие.

ВВС на Германия ще охраняват Прибалтика

ВВС на Германия ще охраняват Прибалтика

Засилване на отбраната срещу Кремъл