Руският опозиционер Алексей Навални, който не беше допуснат до участие в президентските избори, смята да създаде нова политическа партия - "Работно название", предаде Дойче веле.

На 29 март в руското правосъдно министерство е внесено заявление за сформирането на организационен комитет, който ще подготви, свика и проведе учредителния конгрес на новата политическа сила. Форумът е насрочен за 19 май.

Новината беше огласена от юриста на създадения от Навални "Фонд за борба с корупцията" Иван Жданов в Twitter.

По думите на Жданов, до конгреса новата организация ще се нарича "Работно название", тъй като избраното име "Партия на прогреса" е било откраднато.

В. "Новая газета" напомня, че Навални шест пъти се опитва да регистрира "Партия на прогреса", но безуспешно. В в края на март Виталий Серуканов - бивш привърженик на опозиционния лидер, регистрира партия с такова име.

През 2013 г. политтехнологът Андрей Богданов преименува своята партия "Родна страна" на "Народен алианс" - тогава така се наричаше нерегистрираната партия на Навални. Поради това се наложи той да промени названието на своята организация.

Припомняме, наред с административните пречки, Навални беше арестуван нееднократно, след като обяви намерението си да се кандидатира за президент на Русия

Другият потенциален опонент на Владимир Путин в президентската надпревара - Борис Немцов, беше застрелян в Москва през февруари 2015 г.

Москва се прости с Борис Немцов

Москва се прости с Борис Немцов

После политикът ще бъде погребан в Троекуровското гробище