Али Лариджани - вдясноИранската ядрена програма не е заплаха за Израел и Техеран е готов в рамките на три седмици да се договори по всички нерешени въпроси с Международната агенция за атомна енергия.

Това обяви Али Лариджани, секретар на Висшия съвет за национална сигурност на Иран и главен преговарящ по ядрената програма на Техеран, по време на Мюнхенската конференция за сигурност.

„Изпратих писмо на директора на МААЕ - Мохамед Ел Барадей, в което го уверявам, че ние сме готови в рамките на три седмици да разрешим всички въпроси помежду ни," подчерта Лариджани.

Той добави и че е удивен от твърденията, че Иран разполага с ракети, които могат да представляват заплаха за Европа.

„Ние нямаме оръжия за нападения. Това са пълни глупости!" подчертал иранският представител.

Ние нямаме агресивни намерения към нито една нация и произвеждайки и развивайки ядрена енергетика, ние не представляваме заплаха за никого, за Израел включително, добавил Лариджани, цитиран от АП.

В същото време обаче в Израел говорителят на външното министерство Марк Реджев отхвърлил твърденията на Лариджани, заявявайки, че иранското правителство се опитва да убеди международната общност и да я накара да повярва, че намеренията на Техеран са напълно невинни.

Припомняме, че Иран настоява да продължи да развива ядрените си технологии, твърдейки, че те са му необходими за производството на енергия.
САЩ и Израел обаче подозират Ислямската република в желание да създаде ядрено оръжие.