Подобно на тайната структура на парите и властта, която кара света да се върти и швейцарските Алпи са внушителни, но почти невидими, когато световните финансови, политически и интелектуални лидери се събраха в Давос. Изключителна снежна буря даде началото на Световния икономически форум на 22-ри януари, пише Моли Бал за "Тайм".

Доналд Тръмп се присъедини към събирането и ще говори в петък, а преди една година Давос бе помрачен от избора му за президент и от възхода на популизма по света. Но дестабилизиращият президент, който някога изглеждаше като екзистенциална заплаха, сега изглежда по-скоро като безобидно отклонение. Една година след избирането на Тръмп и притесненията за революция, елитите отново си възвърнаха доверието, революцията е отменена, фондовите пазари са добре и глобализмът се завръща.

"Феноменът Тръмп вече не е интересен за хората, европейците продължиха напред. Америка вече няма значение", коментира Тимъти Шнайдер, историк в "Йейл".

Тръмп може и да е най-важният човек в света, а във Вашингтон администрацията му да предизвиква възмущение и конвулсии, но той не е основна тема на Давос. Глобалистите, изглежда имат по-важни неща за обсъждане. Неща като свързаност и изкуствен интелект и растеж, бежанците, как да се справят с глобалните пандемии и "дронове за всички".

Тръмп може и да представлява антитеза на всичко, за което хората в Давос държат, но пък от друга страна, тези хора печелят доста пари тези дни. "Това беше една много успешна година. Не очаквах, но успехът трябва да се отпразнува", коментира Сами Сагол, израелски бизнесмен и филантроп.

Диалогът на глобалистите в Давос е един от основните им добродетели и повечето от тях изглежда са решили да изслушат Тръмп. "Не съм съгласен с Тръмп, но вярвам в изслушването на хора, с които не съм съгласен", обяснява Стивън Пинкър, психолог от Харвард и известен автор. Визия на Тръмп "Америка на първо място" е "ужасяваща" и тази експертиза и мултилатерализъм са "детински". В предстоящата си книга Пинкър твърди, че въпреки мракът и негативизмът, светът се подобрява по много начини - неизбежната траектория на напредъка, която Тръмп е безсилен да възпрепятства.

Не е загадка защо повечето хора искат да бъдат в Давос. Конференцията, която навърши 48 години, символизира върха на богатството и статута. Участниците плащат десетки хиляди за привилегията да се смесят с други като тях, от цял свят.

Политологът Самюъл Хънтингтън създава архетипа "Давос човек", за да символизира "нововъзникваща световна класа." Това не е комплимент, есето му на тази тема е озаглавено "Мъртви души". Без корени и денационализирани, "елитите" нямат връзка с другите хора, които поддържат традициите и идеите за общност.

Една година е изтекла и светът не се е разпаднал, Тръмп не е започнал търговска или ядрена война, световната икономика процъфтява и американските корпорации просто получиха огромно намаление на данъците. "Мисля, че сме спрели заплахата от популизъм в Европа", коментира скандинавски изпълнителен директор, като посочва последните избори във Франция, Холандия и Германия.

Джими Уейлс, основателят на Уикипедия коментира, че светът е видял доста "политици, спечелващи власт, подбуждайки омраза" и избиратели, които се опитват да отхвърлят интернационализма. "Но не мисля, че ще продължи така. Ние сме една малка планета и се надявам да успеем да постигнем това без много кръвопролитие", допълва той.

С оттеглянето на САЩ от света, Китай се състезава да запълни вакуума, едно световно развитие с тревожни за някои последици. "Ако сте американец сега, трябва да отговорите на въпроса - Защо демокрацията е добра идея, ако ви води до това? От каква полза е демокрацията, иска да знае светът, ако резултатът е Тръмп?", коментира Шнайдер, историкът от "Йейл".

По ирония на съдбата, някога САЩ бяха вдъхновение за Световния икономически форум - все пак неговият основател, германски интелектуалец Клаус Шваб, се притесняваше, че Европа може да изостане след САЩ в световната икономика през 70-те години на миналия век.

Световният елит може и да има лукса да пренебрегва Тръмп, но за американските либерали той все още е ежедневен кошмар. Някои делегати от САЩ в Давос коментират, че са смутени да кажат откъде са. "Пътувам и хората ни се подиграват. Започнах да казвам на хората, че съм калифорнийка", обяснява Виктория Пендер, консултант от Бъркли.

Глобалният ред е самоподдържащ се организъм, а в епохата на Тръмп е намерил начин да се адаптира. Вместо да приеме популисткия враг като такъв, Давос се стреми да анализира, да го заобиколи със загриженост, да го ангажира в продуктивна дискусия.

Дали Тръмп се стреми да ласкае или да нападне глобалистите, малцина реално се интересува. "Той идва или заради суетата си, или да се поборичка малко, или и двете, предполагам", коментира известен лондонски консултант.

Давос приветства могъщите, независимо от тяхното вероизповедание, пример е и миналогодишното участие на иранския президент. "Не мисля, че идването на Тръмп е нещо специално. Има стотици други световни лидери тук, включително и недемократични лидери и хора, които нарушават човешките права и т.н.", коментира Еял Гура, израелски инвеститор.

Тръмп очаква мир и просперитет от форума в Давос

Тръмп очаква мир и просперитет от форума в Давос

Така отговори американският президент Доналд Тръмп на журналистически въпрос секунди