Американският гражданин Суеди Мурекези, на 35 години, е бил задържан в Херсон и сега се намира в арест на територията на самопровъзгласилата се Донецка народна република, пише британският вестник "Гардиън"

Както пише вестникът, позовавайки се на роднини на мъжа, той се е занимавал с инвестиции в криптовалути и често е пътувал до Украйна, а през 2020 г. се е преместил там за постоянно. Преди да се премести, той е живял в Минесота и е служил във военновъздушните сили на САЩ в продължение на осем години.

Преди месец той е спрял да комуникира, а на 7 юли се е свързал с близките си и е казал, че е обвинен в участие в улични протести. Според близките му Мурекези в Украйна не е участвал нито в улични акции, нито във военни действия.

Съобщава се, че той се намира в същия затвор като други двама бивши американски военнослужещи, които бяха заловени в средата на юни. 

По-рано в интервю за американски медии говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че не може да гарантира, че на заловените в Русия американски военнослужещи, които са се сражавали като доброволци в украинската армия, няма да бъде наложено смъртно наказание. "Не мога да гарантирам нищо. Това зависи от разследването", каза Песков пред MSNBC. Според Песков тези американци нямат нищо общо с украинската армия и следователно не попадат в обхвата на Женевските конвенции.

Песков нарече американците "войници на късмета", които участват в "незаконни операции" в Украйна.

Държавният департамент на САЩ заяви в сряда, че е "запознат с тези непотвърдени доклади", но отказа да предостави допълнителен коментар.

Припомняме, че още преди началото на войната в Украйна американските власти предупредиха всички американски граждани да напуснат незабавно страната и да не пътуват натам.

Белият дом издирва двама американци, изчезнали в Украйна

Белият дом издирва двама американци, изчезнали в Украйна

Двамата са се сражавали в района на Харков