Тара Рийд, бившата служителка в Сената на САЩ, която обвини Джо Байдън в сексуален тормоз, избяга в Русия и даде голяма пресконференция в Москва. На нея тя заяви, че се чувства "в безопасност" в Русия и ще поиска руско гражданство, пише CNN.

Рийд предизвика скандал в Америка по време на президентската надпревара през 2020 г., когато обвини Байдън в сексуален тормоз. След това Рийд изчезна от общественото полезрение за дълго време, а сега тя внезапно се появи в Москва, където проведе многочасова пресконференция.

Забележително е, че на събитието до американката седеше Мария Бутина, руска шпионка, осъдена преди това на 1,5 години затвор в САЩ, а сега член на Държавната дума от партията "Единна Русия".

Бутина обеща да обсъди възможността за предоставяне на руско гражданство на Рейд, включително че ще помоли Путин да "ускори молбата ѝ за гражданство.

Самата Рийд разкрива, че е решила да пристигне в Русия, след като е получила смъртни заплахи, за които се твърди, че е получила в САЩ. Тя също така повтори обвиненията си срещу Байдън.

"Когато слязох от самолета в Москва, за първи път от много дълго време се почувствах в безопасност, почувствах се чута и уважавана. Това никога досега не се е случвало в моята страна", заяви Рийд.

През 2019 г. Тара Рийд обвини Джо Байдън в "неподходящо докосване". Но скандалът стана наистина шумен през 2020 г., когато Рийд повтори обвиненията си в разгара на президентската надпревара и заяви, че Байдън е извършил сексуално посегателство срещу нея.

САЩ пускат от затвора обвинената за агент на Русия, Мария Бутина

САЩ пускат от затвора обвинената за агент на Русия, Мария Бутина

Депортират я, Москва я очаква в събота

Според Рийд Байдън я притиснал до стената и прокарал ръка по полата ѝ. Твърди се, че нападението е станало в мазето на сградата на Сената през пролетта на 1993 г. Байдън отхвърли обвиненията. Скандалът не получи значимо развитие.