Стратегически разузнавателен безпилотен самолет на военновъздушните сили на САЩ модел RQ-4 Global Hawk е извършил многочасов полет в района на руското крайбрежие на Черно море, съобщават руските медии.

По данни на Plane Radar дронът е излетял вчера от авиобазата на НАТО Сигонела в Италия и в 12:19 часа московско време е започнал да следи фронтовата линия в Донбас. След като приключил огледа, апаратът от района на Николаевска област в Украйна се отправил към брега Крим и Краснодарския край.

Безпилотникът летял в определения регион в продължение на около 8 часа, като временно се е приближил към руските брегове на разстояние от 40 км. В 22:19 апаратът се отправил обратно към базата си в Италия.

Около обяд в района на черноморското крайбрежие на Русия също така бил забелязан разузнавателен самолет за борба с подводници Boeing P-8A Poseidon.

Разузнавателният безпилотник RQ-4B на няколко пъти е бил забелязван в небето над Донбас. През последните месеци полетите на американски безпилотни апарати до границите на Русия значително се увеличиха.