Самолет на предвожданата от САЩ коалиция в небето в близост до град Хасака в Североизточна Сирия е пресрещнал два сирийски изтребителя, принуждавайки ги да напуснат района, съобщава „Ройтерс”, позовавайки се на представител на военното министерство на САЩ.  

„Ройтерс” отбелязва, че „инцидент не е последвал”.

В този район се намират американски спецчасти, изпратени от международната коалиция, водена от САЩ. Прессекретарят на Пентагона Джеф Девис „посъветвал с добро” правителствените сирийски войски да се въздържат от бойни действия в близост до американските сили и техните съюзници в Хасака.

„Ние много сериозно разглеждаме случаи, когато служители на коалицията се оказват в рискована ситуация, като ние имаме неотменимо право на самоотбрана”, натъртил Девис.

По думите му, САЩ не са в пряк контакт със сирийските военни или сирийското правителство, а също така не са обявявали зона, забранена за полети в района на сраженията в Североизточна Сирия.

По-рано бе съобщено, че самолети на сирийските военновъздушни сили са атакували позиции на кюрдите в град Хасака. Въздушните удари по контролирани от кюрдите райони са първите от началото на конфликта през 2011 г. Според представител на Кюрдската партия „Демократичен съюз” ударите са довели до жертви сред цивилното население.

Сирийските военни обясниха своите действия с нарушаването на договореностите от страна на въоръжени групи на Кюрдската работническа партия. Според сирийската армия кюрдските бунтовници неведнъж са нападали правителствени сгради, крали са петролни продукти и са отвличали цивилни за създаване на безредици в Хасака.