Американският бомбардировач Б-1Б прелетя над Корейския полуостров, като част от мащабното съвместно въздушно учение, обявено от КНДР, за притискане на полуострова до ръба на ядрена война, съобщава "Ройтерс".

Бомбардировачът е излетял от Гуам и се е присъединил към американските бомбардировачи F-22 и F-35 в ученията с Южна Корея. Тренировките, започнали в понеделник и продължаващи до петък, се провеждат по време на засилено напрежение на полуострова.

Китай коментира, че се надява страните да могат да упражняват сдържаност над Северна Корея, след като южнокорейските военни обявиха, че Б-1Б е прелетял над полуостровова. 

Южна Корея и САЩ започнаха мащабните си военновъздушни учения

Южна Корея и САЩ започнаха мащабните си военновъздушни учения

Тренировките са свързани с различни сценарии по време на война, включително и симулирани прецизни удари върху фиктивни ядрени цели и ракетни цели

Обученията съвпадат с рядко посещение в КНДР на шефа на ООН по политическите въпроси Джефри Фелтман. Някои анализатори и дипломати смятат, че посещението на Фелтман в Северна Корея може да доведе до избягване на нарастващото международно напрежение относно ядрените и ракетни програми на Пхенян.

Държавните медии в Северна Корея потвърдиха пристигането на Фелтман и придружаващите го лица късно снощи, без да се съобщават подробности.

Фелтман, който е бивш високопоставен представител на САЩ, е най-високопоставеният служител на ООН, който посещава Северна Корея от 2012 г. Държавният департамент на САЩ коментира вчера, че Фелтман не носи никакво послание от Вашингтон по време на посещението си.