Южна Корея и Съединените щати стартираха военновъздушното учение срещу заплахите на Северна Корея, съобщава агенция "Йонхап".

Петдневното военновъздушно учение Vigilant ACE е по-малко от седмица, след като КНДР тества нова междуконтинентална балистична ракета (ICBM) и обяви завършването на "ядрената си сила". Учение привлича вниманието на медиите, въпреки че е насрочено преди ракетният тест.

КНДР беснее срещу "подстрекателите към война" САЩ и Южна Корея

КНДР беснее срещу "подстрекателите към война" САЩ и Южна Корея

Заради започващото съвместно военно учение между двете страни

Учението е най-голямата комбинация от военновъздушни сили на съюзниците, включващо повече от 230 самолета и около 12 000 служители.

Включени са шест F-22 Raptors и шест F-35As, които са временно разположени в Корея. Десетина F-35Bs, използвани от морската пехота на САЩ също участват в учението и летят от базата си в Япония.

Участват също така два бомбардировача B-1B Lancer, шест EA-18G Growler за електронни вонни действия и десетки изтребители F-15C и F-16.

Южна Корея участва с F-15K, KF-16, FA-50 и F-5, както и с други самолети. "Целта е да се подобрят възможностите за комбинирана въздушна мощ на Южна Корея и САЩ, при всякакви условия, както през деня, така и през нощта", коментира министерството на отбраната на Южна Корея.

Тръмп представя стратегията си за национална сигурност

Тръмп представя стратегията си за национална сигурност

Русия, Северна Корея и Китай са част от предизвикателствата

Съюзниците провеждат тренировки по различни сценарии по време на война, включително и симулирани прецизни удари върху фиктивни ядрени цели и ракетни цели в Северна Корея, обяснява той.

"Реалистичното въздушно бойно учение е предназначено да подобри оперативната съвместимост между силите на САЩ и Република Корея и да увеличи бойната ефективност и на двете страни", съобщава седми военновъздушен флот на САЩ

Ракета на КНДР е наблюдавана от екипаж на пътнически самолет

Ракета на КНДР е наблюдавана от екипаж на пътнически самолет

КНДР не обявява изпитанията си, ракетите са без предупреждение или предварително известна траектория, което е и потенциален риск за пътнически самолети