Един от най-високопоставените главатари на терористичната групировка "Ал Кайда" е бил убит от американски безпилотен самолет в Северозападна Сирия, съобщиха джихадистки главатари, цитирани от "Гардиън".

Абу ал Хаир ал Масри, който е бил част от глобалната джихадистка организация в продължение на три десетилетия и който е бил зет на основателя "Ал Кайда", Осама бин Ладен, е бил убит в неделя, когато ракета, изстреляна от дрон, е ударила малка кола, в която той е пътувал. Масри също така е бил близък сътрудник на главатаря на "Ал Кайда" Айман ал Заухири.

Днес Пентагонът потвърди, че е извършил удар в Северозападна Сирия, но не е посочил към кого е било насочено нападението. Фронт "Фатах ал Шам", преименуваният Фронт "Ал Нусра", който до не много отдавна беше клон на "Ал Кайда" в Сирия и с който Масри е работил в Сирия, са признали за смъртта му, както и отделни джихадистки главатари.

Хишам ал Хашими, който е изследовател на ислямистките групоривки и чието седалище е в иракската столица Багдад, изтъкна, че смъртта на Масри била сериозен удар за "Ал Кайда".

"Неговата смърт не е по-малко значима от тази на Осама бин Ладен (който беше убит при американско нападение в Пакистан през май 2011 г.)", твърди Хашими, добавяйки: "Той беше водещият идеолог на групировката в Ирак, Сирия и Йемен и номер две в организацията като цяло."

През 2005 г. американското правителство идентифицира Масри като терорист и уточни, че той "е отговорен за координирането на работата на "Ал Кайда" с други терористични организации". Той е бил съпричастен към атентатите през 1998 г. срещу американските посолства в Танзания и Кения, при които загинаха повече от 200 души, повечето цивилни.

59-годишният терорист е бил убит при удар на дрон срещу кола в сирийската провинция Идлиб.