Губернаторът на американския щат Ню Мексико Бил Ричардсън ще посети Северна Корея, предаде АП.

Ричардсън ще отлети на 14 декември и ще остане в КНДР до 20 декември. Посещението е по покана на Ким Ге Гван, ръководител на севернокорейската делагация на шестстранните преговори по ядрения въпрос, съобщи говорител на Ричардсън.

От Държавния департамент на САЩ уточниха, че визитата на Ричардсън в Пхенян има частен характер. Според говорителя на външното ведомство Филип Кроули Ричардсун няма за задача да представи пред Северна Корея никакви официални позиции на САЩ по каквито и да било въпроси.

Самият губернатор на Ню Мексико обаче отбеляза, че ще се радва ако визитата му допринесе за намаляване на напрежението между КНДР от една страна и САЩ и Южна Корея от друга.

Ричардсън е посещавал Северна Корея 7 пъти. Последният път това е станало през 2007г., когато той е пътувал до там за да прибере тленните останки на американски войник, загинал в Корейската война.

Освен това той е приемал севернокорейци и на своя територия. През август миналата година се е срещнал с двама севернокорейски дипломати във вилата си в Санта Фе.

Припомняме, на 23 ноември севернокорейската артилерия откри огън по остров Йонпьон, разположен на южнокорейска територия. При масирания обстрел загинаха двама войници и двама цивилни, а много къщи бяха разрушени. Южна Корея отвърна на огъня.