Разполагането на противоракетни системи на САЩ в Румъния е нарушение на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Това заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от ТАСС.

"Нов момент в ситуацията в Европа беше разполагането на пускови установки, каквито се използват на корабите на военноморските сили на САЩ за изстрелване на крилати ракети със среден обсег "Томахоук", в базата за противоракетна отбрана Девеселу в Румъния, а в перспектива аналогичен проект ще бъде реализиран и в Полша.

Ние смятаме появата на такива установки на сушата за пряко нарушение от страна на САЩ на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег", каза Рябков.

На 12 май генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, говорейки във военната база Девеселу в Южна Румъния, официално обяви оперативната готовност на разположения там американски комплекс за противоракетна отбрана "Иджис".

На следващия ден в полската база Редзиково започна строителство на комплекс за противоракетна отбрана, който трябва да бъде готов за действие през 2018 година.

Припомняме, Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег е подписан между САЩ и Русия през 1987 година от Роналд Рейгън и Михаил Горбачов.