Служители на американските специални служби са скрили от президента на САЩ Доналд Тръмп поверителна разузнавателна информация заради опасения, че тя ще попадне в медиите или ще бъде компроментирана.

Това пише американският в. "Уолстрийт джърнал", позовавайки се на неназовани длъжностни лица, запознати с положението.

В някои случаи представителите на разузнаването решили да не съобщават на Тръмп за източниците и методите, които американските спецслужби използват за получаване на информация. Сред тези данни, по-специално, може да се съдържа информация за това как се следят чужди страни.

Както посочва изданието, служители на разузнаването и по-рано не са предоставяли на президента и конгресмените информация, за да запазят в тайна източниците си, но са разкривали значителна част от данните. Обача тогава такова решение не е било продиктувано от съмнения в неблагонадеждност на президента.

"Руската връзка" е абсурд, скочи Тръмп

"Руската връзка" е абсурд, скочи Тръмп

"Беше ли Обама твърде мек към Русия"

По-рано американски официални лица, пожелали да останат анонимни, заявиха пред в. "Ню Йорк таймс", че членове на предизборния щаб на Тръмп многократно са контактували с високопоставени служители на руското разузнаване през 2016 г. до провеждането на изборите в САЩ. Тръмп нарече изтичането на информация в медиите за връзки с руското разузнаване "престъпление".