Посланикът на Съединените щати в Унгария остро разкритикува унгарския премиер Виктор Орбан за пренебрегването на съюза на страната с НАТО, описвайки го като лидер, който "прегръща" руския президент Владимир Путин, пише POLITICO.

Посланик Дейвид Пресман каза, че Унгария "разчита на своите съюзници от НАТО, но се чувства комфортно, като пренебрегва интересите на същите тези съюзници и нашия съюз, включително по време на война в Европа", докато говори пред събиране на бизнес лидери на събитие на Американската търговска камара в Будапеща.

"Това пренебрежение е очевидно, когато (унгарският) министър-председател прегръща Путин, когато правителството му заплашва да задържи жизнено необходимата помощ за своя съсед, Украйна, докато украинските мъже, жени и деца са убивани от военнопрестъпници", добави Пресман.

Орбан заплаши да наложи вето на планираната помощ от 50 милиарда евро за Украйна и категорично се противопостави на започването на преговори за присъединяване с Киев, след като през ноември Европейската комисия препоръча да започнат преговори за членство. Лидерите на ЕС обаче трябва да подкрепят препоръката на предстоящата среща на върха този месец - ход, който Орбан заплашва да блокира.

Главоболията с Унгария съкращават визитата на Шарл Мишел в Китай

Главоболията с Унгария съкращават визитата на Шарл Мишел в Китай

Унгария заплашва да провали срещата на евролидерите

Унгарският лидер също запази контактите си с Русия и се срещна с Путин в Пекин през октомври, като каза че е "горд" с тази среща. Снимка на Орбан и Путин, които се ръкуват, предизвика осъждане в целия ЕС.

Посланикът на САЩ също критикува антиамериканската реторика на Орбан, включително твърдение от изтекъл доклад на ЦРУ, че той гледа на САЩ като на един от най-големите врагове на неговата партия Фидес.

"Когато министър-председателят обяви Съединените щати за един от най-големите "противници" на Унгария или заявява публично, че правителството на Съединените щати се опитва да свали правителството му, тези думи достигат не само до Вашингтон, окръг Колумбия, но и във вашите компании и бордове", каза Пресман.

Американският пратеник говори и за отстъплението от върховенството на закона в Унгария и ограничената свобода на пресата, като посочи "тревожен" законопроект за създаване на орган с широки правомощия за разследване на чуждестранна намеса, която критиците предупредиха, че ще бъде използвана за сплашване на политически опоненти и подкопаване на гражданското общество.

"Този проектозакон прави закона за чуждестранните агенти на Москва да изглежда мек и кротък", каза Пресман.

Пресман, който беше назначен за американски посланик в Унгария миналата година, е открит критик - и честа мишена - на унгарското правителство.

Унгария нито иска Украйна в ЕС, нито ѝ дава още финансова помощ

Унгария нито иска Украйна в ЕС, нито ѝ дава още финансова помощ

Будапеща е против промените в бюджета на ЕС за още 50 милиарда евро за Киев