Във вторник се очаква Европейският съюз да разкрие пакет от помощи за Украйна на стойност 50 милиарда евро (55 милиарда долара), съобщиха източници на "Ройтерс" преди официалното съобщение.

Цифрата - която трябва да бъде оповестена от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен - идва след преглед на бюджета на блока за 2021-27 г. и преди международна конференция в Лондон в сряда и четвъртък за набиране на средства за възстановяването на Украйна от войната с Русия.

Един от източниците, високопоставен служител на ЕС, пожелал да остане анонимен, каза, че общата сума включва 33 милиарда евро макрофинансова помощ, която цели да помогне за попълването на държавната хазна на Киев, докато той отвръща на удара срещу Русия. За 2023 г. ЕС предложи 18 милиарда такава подкрепа на Киев.

Преди преговорите в Лондон високопоставен украински служител каза, че Киев търси до 40 милиарда долара за първата част от "Зеления план Маршал" за възстановяване на икономиката си от войната.

Световната банка изчислява, че реконструкцията на Украйна ще струва повече от 400 милиарда долара, три пъти повече от брутния вътрешен продукт на страната.

Киев ухажва западни производители на оръжия

Киев ухажва западни производители на оръжия

Цели производство на оръжия в самата Украйна