Разкъсваната от война Украйна търси 40 милиарда долара за първата част от "Зеления план Маршал" за възстановяване на икономиката си. Това заяви Ростислав Шурма, заместник-ръководител на кабинета на президента Володимир Зеленски, цитиран от "Ройтерс".

Политици и финансисти ще разгледат проблемите с краткосрочното финансиране на страната, както и дългосрочните усилия за възстановяване на двудневната среща в Лондон, която започна в сряда и се организира съвместно от Украйна и Великобритания.

Световната банка изчислява, че възстановяването на Украйна ще струва 411 милиарда долара - повече от три пъти брутния вътрешен продукт на страната. След началото на руската инвазия през февруари 2022 г. Украйна вече е получила 59 милиарда долара за финансовите си нужди.

Шурма отбеляза, че първият фокус ще бъде железодобивната промишленост и посочи сума в размер на 40 милиарда долара за началните етапи на възстановителните дейности.

Украйна ще получи 115 млрд. долара дългосрочна помощ за възстановяване

Украйна ще получи 115 млрд. долара дългосрочна помощ за възстановяване

Шмихал: Ясен сигнал за Русия, че съюзниците ще ни подкрепят толкова дълго, колкото е необходимо

Секторът допринесе с около 10% от БВП на Украйна през 2021 г. - 1/3 от приходите от износ, и осигури работа на около 600 000 души. Освен това той съставлява 15% от въглеродните емисии на страната.

По думи на Шурма вече има възможност да се изгради индустрия, базирана на възобновяема енергия.

"Ако трябва да възстановявате нещо, логично е да го направите екологично, в съответствие с новите технологии. Нашата визия е да изградим "зелена" стоманодобивна индустрия от 50 милиона тона в Украйна", заяви той.

Това би позволило на страната да се превърне в най-евтиния доставчик на "зелена" стомана в света и би подпомогнало значително усилията на Европа за декарбонизация.

ЕС планира до 72 милиарда евро за Украйна за следващите 4 години

ЕС планира до 72 милиарда евро за Украйна за следващите 4 години

Целта е да се стимулират и други донори и частни инвеститори

Много от повредените стоманодобивни заводи в страната са построени на места, които зависят от въглищата като източник на енергия. Сега обаче свободно да такива предприятия свободно могат да бъдат построени по-близо до находищата на желязна руда и далеч от региона на Донбас, обясни Шурма.

За да успее да събере между 20 и 40 милиарда първоначално финансиране, Украйна планира да обедини заинтересованите страни от индустрията, публичния и частния сектор за разработването на план, включително за първоначална работа по обхвата на проекти.

Подготвителната работа вероятно ще отнеме между година и година и половина, въпреки че "ако трябва да сме реалисти, действителното строителство ще започне едва след края на войната", уточни Шурма.

Британският премиер Риши Сунак призова глобалните инвеститори и британските бизнесмени да засилят подкрепата си за Украйна.

"Храбростта на Украйна на бойното поле трябва да бъде съчетана с подхода на частния сектор да помогне на страната да се възстанови", подчерта Сунак.

Нов План "Маршал" ще е необходим за Украйна

Нов План "Маршал" ще е необходим за Украйна

Възстановяването на страната вероятно ще струва трилиони