Европейската комисия подготвя пакет от финансова помощ за Украйна от 18 милиарда евро годишно от 2024 г. до 2027 г., за подпомагане на икономиката й 16 месеца след инвазията на Русия пише "Политико".

Помощта, включваща комбинация от грантове и заеми и насочена чрез нов специален инструмент в рамките на дългосрочния бюджет на ЕС, ще бъде предназначена да даде тласък на възстановяването на страната, дори докато конфликтът все още бушува. Икономиката на Украйна се сви с 30 процента миналата година и Световната банка изчислява, че страната ще се нуждае от 411 милиарда долара за възстановяване.

Според източници, запознати с дискусиите, на които е предоставена анонимност, финансирането от до 72 милиарда евро ще бъде отчасти насочено към подпомагане на балансирането на бюджета на Украйна и отчасти към спешните инфраструктурни нужди на страната.

FT: Брюксел работи върху четиригодишен план за финансова подкрепа за Украйна

FT: Брюксел работи върху четиригодишен план за финансова подкрепа за Украйна

Това би стимулирало други страни - като Великобритания и САЩ

Пакетът ще включва условия за борба с корупцията и структурни реформи, предназначени да приведат Украйна в съответствие със стандартите на ЕС, с оглед на кандидатурата на страната за присъединяване към блока.

Това става възможно, след като ЕС реши тази година да отпусне 18 милиарда евро под формата на евтини, дългосрочни заеми на Украйна, обезпечени с бюджетни гаранции на ЕС, което я прави най-големият донор на финансова подкрепа в страната, според украинското финансово министерство.

През април министърът на финансите Сергей Марченко каза, че страната ще се нуждае от "не по-малко" от още 18 милиарда евро през 2024 г.

Освен че дава на Украйна малко глътка въздух за средносрочно планиране през следващите три години, новият пакет има за цел да насърчи други донори и частни инвеститори.

Финансирането трябва да бъде официално прието следващата седмица преди конференцията за възстановяване на Украйна в Лондон, заедно с по-широк преглед на дългосрочния бюджет на ЕС.

Предложението все още не е окончателно и може да се промени.

Европарламентът призова НАТО да покани Украйна

Европарламентът призова НАТО да покани Украйна

Евродепутатите настояват помощта за възстановяване на Украйна да се евроинтеграцията й