Американският противоракетен щит не бил насочен срещу Русия. Това заяви в интервю пред БНР помощник държавният секретар на САЩ по контрола на въоръженията, проверка и съблюдаването на споразуменията Франк Роуз.

По думите му, американският противоракетен щит и противоракетният щит на НАТО не са насочени срещу Русия, нито пък са технически способни да подкопаят стратегическата ѝ сигурност.

На въпрос защо противоракетният щит ще ни пази от Иран, след като именно администрацията на Барак Обама постигна Иранската сделка, Роуз отговори: "Когато договорихме съвместния екшън-план, познат и като "Сделката с Иран", който задължаваше страната да прекрати разработването на ядрени оръжия, той не включваше клауза страната да спре изпитанията и разгръщането на балистични ракети и ние казахме това много ясно на Русия и на останалите".

Роуз бе категоричен, че докато Иран продължава да развива, тества и разгръща балистични ракети, Съединените щати ще работят в региона за защита от тази заплаха.

Запитан за евентуалното тестване на нови балистични ракети от страна на Русия, изявленията за съвместни действия с Беларус срещу противоракетния щит в Европа и може ли и други страни от Евразийския съюз да се присъединят към тях, Франк Роуз каза, че САЩ едва ли се опасяват от това.

"Ние не искаме да подкопаваме стратегическата стабилност заедно с Русия. Това не е в наш интерес, нито в интерес на Русия, нито пък в интерес на глобалната сигурност. Въпреки всички проблеми САЩ и Русия продължават изцяло и коректно да прилагат новия договор за намаляване на стратегическите оръжия и мисля, че и руснаците ще се съгласят, че системите, които ние и НАТО разгръщаме, не са в техен стратегически ущърб. Според мен, тяхната дългосрочна загриженост е какво крие бъдещето", заяви Роуз.