пакистанАмериканецът, който беше арестуван за двойно убийство в пакистанския град Лахор, е под защитата на дипломатически имунитет. Това заявиха пред „Ройтерс" високопоставени пакистански представители, които подчертаха, че вероятно местните съдилища ще имат последната дума по случая.

Реймънд Дейвис застреля двамата пакистанци, след като на светофар в Лахор те опитали да го ограбят. Автомобил на посолството бил изпратен да го прибере преди идването на властите, но колата блъснала още един човек.

Случаят „Дейвис" се превърна в сериозен проблем за Исламабад, тъй като задържането на служителя на посолството разгневи САЩ и заплашва голямата финансова помощ, която страната получава, но евентуално освобождаване на арестанта ще доведе до брожения. Пакистанските талибани вече се заканиха, че ще започнат да атакуват представителите на властта, ако Дейвис напусне страната.

Президентът Барак Обама изпрати сенатор Джон Кери в Пакистан, за да съдейства за освобождаването на бившия служител на специалните части. Сенаторът се срещна с премиера Гилани, който е посочил, че ако Реймънд Дейвис спази шериатското законодателство и плати кръвнина, напрежението ще бъде намалено. В четвъртък на заседание на Върховния съд в Лахор ще бъдат представени документи, удостоверяващи имунитета му.

По думите на Дейвис двама мъже са се опитали да го ограбят, когато автомобилът, с който пътувал, спрял на светофар. Тогава до него приближил  мотоциклет, с който пътували двама души. Единият от тях извадил пистолет, след което Дейвис извадил на свой ред оръжие и стрелял по тях.

По-късно пакистанците починали от раните си в болница.

Пред съда американецът обясни, че действията му са провокирани само от факта, че първи са го нападнали пакистанците. Той е убеден, че ако не е стрелял по тях, двамата са щели да го убият.

Близки на двамата мъже, както и техни съмишленици, организираха протести срещу евентуалното освобождаване на Дейвис. Жената на един от починалите се самоуби.