Американски, британски и германски доброволци, които са се сражавали с терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") заедно с оглавяваните от сирийските кюрди Сирийски демократични сили (СДС) в Сирия, са в района на Африн, за да се сражават срещу Турция, която предприе офанзива там. Това обявиха от СДС, цитирани от "Ройтерс".

Контролираният от сирийските кюрди анклав Африн е атакуван от турската армия и подкрепяната от Турция Свободна сирийска армия.

В Германия зоват за спиране доставките на оръжие за Турция

В Германия зоват за спиране доставките на оръжие за Турция

Произведени в европейската държава танкове "Леопард" са използвани в офанзивата срещу сирийските кюрди

"Имаше желание от страна на чуждестранните бойци, които се сражаваха в Ракка и които се сражават в Дейр ез Зор, да отидат в Африн", изтъкна представителят на СДС Редур Кселил.

Той отказал да каже кога чужденците са отишли в Африн, но заяви, че те наброявали "десетки души". "Те ще водят битки срещу турската инвазия", посочи Кселил.

"Има американци, британци, германци, различни националности от Европа, Азия и Америка", уточниха от СДС.

Офанзивата на Турция в Сирия e разрушителна, скочи САЩ

Офанзивата на Турция в Сирия e разрушителна, скочи САЩ

Разсейвала вниманието от довършването на борбата с ДАЕШ

Междувременно от СДС обявиха, че турската армия лъже, че ДАЕШ присъства в района на Африн в Северозападна Сирия, като я обвини, че се опитва да заблуди глобалното обществено мнение.

"Целият свят знае, че ДАЕШ не присъстват в Африн", отсече Редур Кселил.

Вчера турските военни обявиха, че най-малко 260 сирийски кюрди от "Отрядите за народна защита" и терористи от ДАЕШ са били убити при операцията им в Африн.

Кселил подчерта, че турските военни значително преувеличават броя на жертвите от СДС и "Отрядите за народна защита". Той потвърди, че бойци от двете бойни подразделения са били убити, но отказал да каже колко. Той също така твърди, че СДС са убили десетки бойци на Турция и Свободната сирийска армия, но заявил, че няма точни данни.