Американската авиация в скоро време може да нанесе нови удари по граничния с Афганистан планински район на Пакистан.

Командирът на Централното командване на американските въоръжени сили Дейвид Петроус заяви, че "терорист №1" Осама бин Ладен в момента се намира в трудно достъпните планини на Пакистан.

Бин Ладен, както и редица ключови фигури на "Ал Кайда" в момента се намират на територията на племенното федерално управление, заяви вчера американският генерал. Това го знаем със сигурност, подчерта той.

Официален Исламабад отхвърли тези твърдения.
Когато бъдат получени данни, че Осама бив Ладен се намира на територията на Пакистан, ние сами ще вземем мерки за неговото откриване, заяви министърът на информацията на страната Шери Рехман.

Освен това местни анализатори се опасяват, че заради подобни заявления на шефа на Централното командване, вероятността от нови авиоудари на американската авиация по територията на Пакистан ще нарасне.
Местните медии съобщават, че през последните няколко дни са зачестили полените на американски безпилотни апарати над граничните райони.

Припомняме, последният авиоудар на американците бе на 9 октомври в северната провинция Вазиристан, като доведе до смъртта на 9 души.
Вестник "Ню Йорк таймс" твърди, че шестима от тях са били чуждестранни наемници.

"Ал Кайда" и талибаните използват зоната на племената в Пакистан като база за нападения над силите на САЩ и НАТО в Афганистан.
Именно в този район е възможно да се намира тайната база на Осама бин Ладен и неговата дясна ръка Ал Зауахири.