Все по-голям брой американци смятат, че политическото насилие в САЩ вероятно ще се увеличава. Това показват резултатите от ново проучване на общественото мнение на CBS News/YouGov от август 2022 г.

64% от респондентите вярват, че перспективата за политическо насилие ще се увеличи спрямо 57% през декември 2021 г.

Осемдесет процента от участниците в проучването посочиха, че смятат, че САЩ са по-разединени сега, отколкото по време на поколението на техните родители.

48% от американците са против война на САЩ срещу Русия заради Украйна

48% от американците са против война на САЩ срещу Русия заради Украйна

Едва 9% се обявяват силно "за" тази възможност

Запитани за мислите им за бъдещето, повече от половината отговориха, че за следващото поколение САЩ ще бъдат по-малко демократични, отколкото днес.

Само 19% са убедени, че страната ще стане по-демократична.

Анкетата, за която бяха интервюирани 2085 възрастни между 29-31 август, разкри рязък контраст между възприятията на демократите и републиканците за правата в Америка.

Според 56% от републиканците, твърде много хора искат права, които не заслужават. Междувременно 69% от демократите казаха, че хората нямат права, които заслужават.

Огромните 65% от участниците казаха, че не се чувстват уважавани като хора от американската култура и общество.

56% от американците не одобряват работата на Байдън

56% от американците не одобряват работата на Байдън

Това показват резултатите от проучване на общественото мнение на Reuters/Ipsos

49% от републиканците и 47% от демократите смятат политическите си опоненти за свой враг.

Въпреки че резултатите от анкетата рисуват мрачна картина на една дълбоко разделена нация, има няколко положителни показатели, сред които противопоставянето на насилието: 86% казват, че насилието винаги е неприемливо.

Малко над 40% от анкетираните са съгласни, че политиката на САЩ би била по-добра, ако имаше повече жени на изборни длъжности, повече млади хора и повече малцинства.