Американският президент Барак Обама заяви, че кандидатът да го наследи Доналд Тръмп потвърждавал убеждението му, че не е квалифициран да бъде президент „всеки път, когато говори”, добавяйки, че бил уверен, че американците в края на краищата ще отхвърлят нахалния милиардер в изборния ден, съобщава „Асошиейтед прес”.

Приключвайки своето последно посещение като президент в Азия, Обама изтъкна, че неговите срещи с чуждестранни държавни ръководители по време на посещенията му в Китай и Лаос са илюстрирали, че управлението е „сериозна работа”, изискващо познания, подготовка и обмислени политики, които действително могат да бъдат изпълнени. Той призова американците да не позволят „скандалното поведение”, което се виждало по време на предизборната кампания, да се превърне в новото нормално състояние.

„Най-важното нещо за обществеността и медиите е просто да слушат това, което Тръмп казва и да задават въпроси за това, което изглежда да са противоречиви или неинформирани или направо смахнати идеи”, заяви Обама.

По време на кампанията Обама нееднократно изобличаваше Тръмп и го определяше за „негоден” да служи като главнокомандващ на армията, твърдейки, че спорните му позиции и коментари са стъпка отвъд това, което републиканските кандидати са възприемали в миналото. Обама подкрепи Хилари Клинтън и заяви, че планира да води компания с пълни сили за кандидата на Демократическата партия преди изборите на 8 ноември.