Протичащите в последните месеци обществено-политически промени в света са най-мащабните от времето на края на Студената война насам. Това се констатира в редовния годишен доклад на международната правозащитна организация „Амнести интернешънъл", съобщават световни медии.

В доклада на организацията, която отбелязва 50-тата си годишнина, се посочва, че за първи път от краха на Съветската империя и падането на Берлинската стена през 1989 година толкова много репресивни правителства се сблъскват с масови призиви и протести, които ги хвърлят в схватка.

Правозащитниците призовават международната общност да не изпусне инициативата, за да не стане днешната вълна на искане за промени лъжлива надежда.

Правителствата на водещите страни трябва да изиграят ключова роля. В продължение на много години те през пръсти са гледали на мъченията и жесткостите на режимите в Близкия изток и Северна Африка заради политическа и икономическа изгода, се посочва в документа. „Ние неведнъж сме обръщали внимание на систематичните нарушения на режима в Либия, но малко ни чуваха. Ние призоваваме да се действа превантивно, а не да се чака криза", изтъкна генералният секретар на организацията Салил Шети.

В доклад от 400 страници и специално приложение, посветено на страните от Близкия изток и Северна Африка, се анализира ситуацията с правата на човека в страните в света за миналата година. Ни на една страна не са спестени критики.

САЩ са упреквани от „Амнести интернешънъл" за продължаващата практика на смъртна присъда и неизпълнението на обещанието за закриване на затвора Гуантанамо. Китай е осъден заради отказа да освободи от затвора нобелиста за мир Лю Сяобо, а в страните от Съюза на независимите държави - задържането на правозащитници и блогъри, както и на опозиционни политици в затворите.

„Шансът за промени в много случаи е роден от исканията за свобода и справедливост, които се разпространиха като горски пожар в Близкия изток и Северна Африка. Сега, както никога стана ясно, че промените са възможни. Духът е пуснат от бутилката и никакви репресивни мерки не могат да го вкарат обратно в нея", заявява образно шефът на организацията.