Водещата международна правозащитна организация "Амнести интернешънъл" разкритикува остро Турция за уволнението на десетки хиляди държавни служители след неуспешния преврат през миналото лято, съобщава "Асошиейтед прес".

В доклад, публикуван днес, "Амнести интернешънъл" изтъква, че мерките, предприети след опита за преврат са предизвикали "безпрецедентни репресии и масови уволнения", нарушаващи свободата на изразяване, сдружаване и правото на недискриминация.

Повече от 100 хил. държавни служители бяха уволнени и им беше забранено да заемат държавна служба чрез укази, издадени по време на обявеното извънредно положение в Турция, за предполагаеми връзки с групировки, смятани за терористични организации.

Правителството твърди, че чистката била необходима, за да се премахнат последователите на живеещия в изгнание в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, когото турската държава обвинява за организатор на преврата, както и заради борбата с тероризма.

"Амнести" твърди, че уволненията са произволни, а връзките с терористични групировки не са били доказани, като това тежко засяга тези хора и техните семейства.